Iš ikikarinės spaudos žinome, kad be KARADI ikikariniam Kaune Radijas darė STD ir Radiotechnikos Bendrovė.
Vytauto Didžiojo Universiteto Studentų Technikų Draugijos (STD) RADIO SEKCIJA
išleido 1933-34 metų savos gamybos Radijo aparatų kainoraštį, jame matome net 10 modelio numerių.
Gal tokių Radijo aparatų turite ? Man neteko matyti - o ką ir pamatysi ar atsiminsi, jei iki šiol modelių nežinojau.
Atsiradus bent vienam STD gamintam Radijo aparatui, įdėsiu STD į katalogą http://www.radiomuseum.org
kaip Radijo aparatų gamintoją. Kol nėra aparato - kažkaip ranka nekyla registruot.
Peržiūrėkit visi savo Radio raritetus - gal ten yra ir lietuviška STD Radija ?
Sudėtinga užduotis,tiek metų praėjo... Atrodo,kad STD ir Radiotechnikos Bendrovė neblogai sugyveno,mano turimoje STD išleistoje knygelėje puikuojasi R.Bendrovės antspaudas.
Sprendžiant pagal reklamas,STD veikla buvo plati,nuo perkūnsargių statymo iki radijo aparatų remonto.
Bet jei STD išleido kainoraštį - reiškia aparatų buvo. O gal dar atsiras kur nors kada.
Modelių numerius įsidėmėkim daug maž.
Pavyzdžiui LB3G .."Aparatas ir garsiakalbis vienoje gražioje dėžėje su didele apšviesta skale" ..
nu gražu
žiūrim ieškom - jei nepavėlavom....
Jonai, pažiūrėjau - ant manosios tokios knygos nėra RB anspaudo.
Pas tave matyt pateko Radiotechnikos Bendrovės turėtas tos knygos egzempliorius.
Taip sakant - inventorizacinis anspaudas.
Gerbiamas Raimundai - jums leidus pradubliuoju ir čia anoj STD temoj įdėta e-paveldas nuorodą,
į 1934 03 15 d. straipsnį apie STD ir jų gamintus radijų modelius
Čia kaip tik kalbama apie STD gamintus radijo aparatų modelius - pravers jei teks kada sugrįžt prie to ateity
Šioje temoje kalbama apie firmos "STD radio sekcija" radio aparatus leidinius. Firma įkurta 1930 metais, 1933m. keičia pavadinimą į "Radio sekcija", o 1934m tampa "Radiotechnikos" bendrovė. Joms vadovavo Pranas Baranauskas.
Evoliucija šioje temoje: "Radiotechnikos" b-vė
Radio imtuvus STEDYNAI gamino „STD Radio, perkūnsargių ir elektrotechnikos Sekcija", įkurta 1934m. pradžioje ar 1933m. pabaigoje. Tai visai kita įmonė, neturėjusi nieko bendra, išskyrus klaidinančius pavadinimus, su Prano Baranausko vadovaujamomis įmonėmis.
Jūs teisingai parašėte. Pasimest galima, bet nebūtina. Šiose dviejose (std) temose ir duotose nuorodose
šių firmų atsiradimo-gyvavimo ir vardų virsmų istorija Jūsų dėka aprašyta labai suprantamai.
Aš štai ka turėjau minty..
Jei kada nors atsiras nežinomo modelio, galimai šių draugijų padarytas realus išlikęs radijo aparatas ar jo dalis su modelio įvardijimu,
bus paprasta nueit į temą kurios pavadinime yra žodis "aparatas" ir bandyt rast.
Juk yra jau rasta aprašyta 18 nežinomų RA modelio numerių, galimai gamintų abiejose STD firmose
Aš kartą maniau, kad gal prašyt Sigito temas sujungt - bet gal bus gerai - vienur istorija - kitur R aparatai ( kol kas.. menami, ale ką gali žinot..)
APARATAI SAVOS GAMYBOS 1933/34 RADIO SEKCIJA - LAISVĖS ALĖJA 39, KAUNAS