Bakelitinio telefono korpuso ir Philips 634A restauravimas

SENOVINIO RADIJO tema. Bet! Labai svarbu: skelbimų apie pardavimą, keitimą, dovanojimą, norą įsigyti ar pan. čia rašyti negalima. Juos dėkite į skyrių „TURGELIS”.

Forumo taisyklės
Skelbimų apie pardavimą, keitimą, dovanojimą, norą įsigyti ar pan. čia rašyti negalima. Tam yra atskiras skyrius - „TURGELIS”.
Skelbti atsakymą
Jonaskor
Susisiekti:

Bakelitinio telefono korpuso ir Philips 634A restauravimas

Standartinė Jonaskor »

Žinodami Jono G. profesionalius sugebejimus šioje srityje,mes neprieštarautumėme,jei galėtum mums plačiau parašyti korpuso restauravimo pradžia.
Gražiai gi atrodo tavo TELEFUNKEN-ai
:D
http://images4.fotopic.net/?iid=ypwqlb& ... quality=70
Julius
Susisiekti:

Standartinė Julius »

Nenorėdamas kurti naujos temos, paklausiu čia. Vis vien čia besilankantys žmonės turi daugiau nei aš restauravimo patirties. Žodžiu, turiu senovinį telefoną. Tai Smetonos laikų mano tėvo buvęs tarnybinis telefonas, brangus man kaip atminimas. Atrodyti turi kaip šis:
http://audio.ring.lt/pic/bakelite_telephone.jpg
Bėda tame, kad pakliuvo man jis į rankas sudaužytu į kelias dalis korpusu. Dabartiniu metu išrinktas iki varžtelio, korpusas suklijuotas epoksidiniais klijais, ištrupėjimai atstatyti, viskas nušlifuota. Bet aišku, matyti visos klijavimo siūlės, špakliuotė ir tt. Klausimas būtų ką daryti toliau, dažyti juodais dažais? Jei taip, tai kokiais? O gal yra koks geresnis būdas, nei dažymas? Norėtųsi kuo labiau priartėti prie originalios būklės.
Zenonas
Susisiekti:

Standartinė Zenonas »

Na man atrodo tik ne dažai ! Bakelitas ir dažai dalykai nesuderinami. Bakelito spalva gimsta kartu su bakelitu.

Man teko tik klijuot ne vieną bakelito korpusą. Vieną "moskvičiuką" iš gabalikų sudėjau. Bet daugiau klijavimo nieko ir nedariau.
Iš anksto reikia rūpintis kad darbuose su bakelitu naudojami klijai, dervos, špakliai iškart įgautų esamo bakelito spalvą (naudojami pigmentai, suodžiai ir pan.)

Domėjausi kaip reiktų toliau elgtis. Štai puslapis
http://web.ukonline.co.uk/freshwater/bakelit1.htm
kuris taip ir vadinasi - RESTORING BAKELITE TELEPHONES

Čia minimas poliravimas naudojant spalvotus polirolius ir automobilinį vašką su pigmentu.

Mano nuomone - geriau jau koks dryželis darbo ir matysis - bet tik ne dažyti visą paviršių.

Standartinė gorodeckis »

Jeigu bakelitas ne rainas o juodas, tai nėra bėdos.
Galima drąsiai dažyti.Tik reikia panaudoti automobilinius dažus.
Blizgesiui sumažinti reikia panaudoti matintoją.Kad grąžiai atrodytu
reikia gerai paruošti ,nugruntuoti.Labai gerai dažosi.Rekia paruošti
kaip automobili.Jei bus noro galėsiu pakonsultuoti plačiau telefonu.
Julius
Susisiekti:

Standartinė Julius »

Zenonai, aš ir pats nenoriu dažyti. Bet dabar jau gali būti vėlu. Sudaužytam korpusui trūko kelių smulkių gabaliukų. Juos teko "pagaminti" epoksidinio plastilino pagrindu, suminkant tą stebuklą pirštais ir kaip skulptoriui atstatant trūkstamas vieteles. Nors tas plastilinas ir juodas buvo, bet nušlifavus patapo pilku. Spalva skiriasi gerokai. Taigi, ko gero teks dažyti, gerai kad ne visą aparatą o tik jo pagrindą. Bakelitas temperatūros nelabai bijo, gal būtų gerai nudažius milteliniu būdu ir po to nulakavus? Ar nunešti automobilininkams, kad kokia emale gražiai nudažytų?
P.S.
Va, kol rašiau, ir Gorodeckis panašią išeitį pasiūlė.
Dėkui už konsultacijas, jei bus neaiškumų, kreipsiuosi.
Zenonas
Susisiekti:

Standartinė Zenonas »

Tai aš turiu atvirkščią galvosukį su Philips 634A priekio bakelitine dekoracija. Nulakavo jau iki manes
Tai dabar nuvalyt reik - bet su kuo mažesne intervencija į bakelitą.
http://langaitis.zenonas-old.radios.fot ... 98916.html

Reikia dar jam garsiakalbiui medžiagos pagal orginalą rast. Problema.
Jei pamatysit kur panašią materiją - duokit žinią.
Vaizdą idedu. Rusvai - rausva medžiaga sudalinta netaisyklingais lopinėliais. Jie įrėminti tamsesniais (arba šviesesniais kitam variante) ruožais.
Lopinėliuose yra tamsesni brūkšneliai. Kituose brūkšniai eina jau statmena kryptimi nei kituos.
Spalvinę gamą matau kažkiek skirtingą internete - bet raštas šiam modeliui butent toks. Ir mano likučiai į 1-ą foto panašūs. Tik spalva kiek į bordo daugiau.
Tai ir būtų gerai panašią įdėt.
Dydis maždaug 22x22 cm

Paveikslėlis

Paveikslėlis
Susisiekti:

Standartinė Julius »

Na štai, telefonas jau restauruotas. Stengiausi kuo arčiau originalo padaryti, net laidus, apipintus medvilne, ne plastiku, padariau (seni subyrėję buvo). Aš asmeniškai patenkintas :) Galima žvilgterti:
http://audio.ring.lt/telef/telephone162.html
Paskutinį kartą redagavo Julius 2008-12-07 11:59, redaguota 1 kartą.
gorodeckis

Standartinė gorodeckis »

Šaunuolis, gražiai padirbėta. Aty dėvuška bojalas.
Zenonas
Susisiekti:

Standartinė Zenonas »

Juliau - telefonas kaip naujas ! Puikiai

čia senas - naujas audiniai -
pirma su foto daryta blicu antra be - audinys tas pats >>>>

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Aparatas gana garbingas - nesinori bele ką dėt.
Naujo gauto audinio spalvinė gama labai artima - o ir rašto mintis panaši.

Žiniai - didžiausias audinių (mums) pasirinkimas Kaune - Savanorių pr. 192 kieme parduotuvė. Antras aukštas. Nepaprastai didelis pasirinkimas. (buvusi staklių gamykla)

-----------------------------------------------

Laką nuo bakelitinių garsiakalbio grotų nuimt nebuvo lengva. Lakuotos buvo du kartus su skirtingais lakais.
Pamirkius groteles per naktį terpentine naudos buvo nedaug. O po to dvi valandos mirkimo acetone jau labai atpalaidavo laką.
Na o toliau - kantriai - skudureliu, dantų krapštukais ir ausų valikliais ... :D
Susisiekti:

Standartinė Zenonas »

Kad jau pradėjau apie Philips 634A atgaivinimą - tai po vasaros poilsių ir pabaigsiu.
Juolab aparatas 1933 metų, iš "cathedral" korpusų kartos ir tikrai smagus ir darbui, ir paklausymui, ir pažiūrėjimui.

Paveikslėlis
Įdedam jau gautą garsiakalbio audinį - tam reikalui yra spec žiedas ir tai padeda įdėt gražiai įtemptą audinį be jokio klijavimo.

Paveikslėlis
Viduje radau sugędusį jėgos transformatorių, negyvą kenotroną ir filtro elektrolitus. Elektrolitai gavo naujus japoniškus vidurius.

Paveikslėlis
Priėmiau įdomu sprendimą dėl TR. Jame sugedus tik anodinė apvija.
Galima būtų keisti ir turiu keletą panašių iš 461 philips ir s50a siera. Bet. Tinka jų įtampos - netinka tvirtinimai.
Pamastęs kad man jų kada prireiks vėliau būtent ten kur jie tiksliai tiks - nutariau anodinei įdėt VEF Akordo laisvą trafą.
Juolab jam atsirado vietos ant šasi ir jo beveik nesimato.
Mano filosofija visada tokia - ka tik gali palikt orginalo - viską palik.

Paveikslėlis
Su kenotronais kas žino - žino, kas nežino gal bus įdomu.
Vietoj mano rasto kenotrono "82" USA Kentycky-Radio darbo
(tas pat RGN 1054 ar Philips 1823) iškart galima dėt rusų 5Ц4С.
Esant modelio 82 ar 83 lempai , rusų lempą galima statyt iškart - prieš tai nulaužus cokolio bakelitinę centruote.
Tik būtina atsekt kur kaitinimo kur anodo kojelės ir istatyt teisingai.
Tik bėda kad šiuo atveju rusų lempos plona kaitinimo kojelė tik šonu liečia kontaktą storesniam lempos lizdo kontaktiniam lizde.
Tam kad būtų patikimiau - aš pastorinau rusų kenotrono kaitinimo kojeles -
užmovęs ant jų pritaikyto storio atpjautus pagal ilgį vamzdelius nuo teleskopinės antenos ir juos prilitavau >>

Paveikslėlis
O čia korpusas. Buvo neblogas - bet mūsų kolega Jonas Gorodeckis pasiūlė atnaujint. Tai dabar jis kaip naujas.
Bravo Jonas - korpusų restauravimo čempionas ! Didelis ačiū.

Paveikslėlis
Smagu matyt jau gyva organizmą viduj. Meistrai kurie jį darė 1933 09 07 tikrai butų mums dėkingi

Paveikslėlis
nuimant galinį dangtį - aparatas atsijungia nuo tinklo. Apačioj kampe tembro reguliatorius - 3 padėtys - labai efektyviai veikia

Paveikslėlis
Ir štai 75 metų senukas, gyvas ir žvalus transliuoja LR pageidavimų koncerta 450 m banga iš Sitkūnų.
Bet nemanykit - priima gerai - pasukinėjau visur - ir lenkai ilgose bangose ir rusai, jau nekalbant apie daug stočių vakare - vidurinėse bangose.
Susisiekti:

Standartinė Julius »

Zenonai, viskas labai gražu, net seilė nutekėjo...Viena maža pastabėlė, aš būčiau gal kiek kitaip daręs su kenotronu, nuėmęs originalo cokolį ir priklijavęs prie rusiškos lempos. Seniai, seniai esu taip daręs.
Zenonas
Susisiekti:

Standartinė Zenonas »

Žinau Juliau - tokių percokoliuotų lempų daug matau...
Bet.... aš dažnai padarau kai ką kitaip nei kiti :D

Kam man gadinti seną gražią Kentucky Radio 82 - 1933 metų lempą :?:
Juk su nuimtu cokoliu ji tik išmest tinka. O aš ją tokią tik vieną turiu. Tai man taip pat vertingas daiktas - kad ir neveikia.
Sena RADIO LEMPA - tai irgi mano Radio kolekcijos dalis.

O išlygint kintama U gali ir rusiška - jų tai dar yra daug....
Ir ji panaši į seną USA kenotroną - prigimtis jų ta pati - šitą mes juk žinom.

ps
Galima nupirkti tokią lempą (82,83 ar 80) internte - vyksta ten prekyba - bet aš joje dar nedalyvauju. Trūksta motyvacijos... Per daug Radijų - per mažai laiko ir pinigų.
O ir ta prekyba per internetą mums suvalkiečiams nelabai - žinok tu žmogus ką ten gausi prieš tai jau sumokėjęs...
...Gal kada atsisiųsiu ir įdėsiu... gal kada.
Susisiekti:

Standartinė Julius »

Na taip Zenonai, tame yra tikro kolekcionieriaus racionalus grūdas. Kai visai ištobulėsime, išmoksime keisti perdegusius siūlus senovinėse lempose :) Šiaip tai aš savęs nelaikau jokiu kolekcionieriumi, nes neturiu nė vienos senovinės radijos :( tik domiuosi ir žaviuosi kolekcijomis. Užtat turiu gavęs palikimo per kelias rankas buvusio garsaus Kauno fotografo K. Baulo (Karlis Bauls, latvis) studijinį kameros fotoobjektyvą, pagamintas Paryžiuje, 19-ame amžiuje. Na, bet čia jau nukrypau nuo temos.
Zenonas
Susisiekti:

Standartinė Zenonas »

Sekantis žingsnis su Philips 634A - naujas kenotronas. Gerai Radijai - geros lempos :D Kainavo 15 eurų viso.

Paveikslėlis

Nupirkau lempą pas mūsų draugą švedą jo Radijo lempų krautuvėj >>
http://www.radiotubeshop.com/index_uk.htm

Rašau draugą, nes aš ir kolegos iš Latvijos su juo bendraujam jau seniau, esam apsikeitę nuorodom tinklalapiuose.
--------------------------------------------------------------------------------
Palankių aplinkybių dėka Philipsas gavo dar vieną naują kenotroną !
Šį kartą Raytheon . Bus atsarginis - užteks ir anūkams. :D
(Nebent į kitą radiją reikės..)

Paveikslėlis